ΟΙΝΟΦΙΛΙΑ & Ζero Waste

-Βάλε κρασί στην επαναχρησιμοποιούμενη γυάλινη φιάλη που θα μας φέρεις από το σπίτι σου και μείωσε στο 100% τα απορρίμματα σου.

-Εάν θέλεις μεγάλη ποσότητα κρασιού προτίμησε την πλήρως ανακυκλώμενη και bpa free συσκευασία του ασκού. Έτσι μειώνεις τα απορρίμματα σου κατά 85% και επηρεάζεις θετικά όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας.

 

Τι είναι το Zero Waste?

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, είναι:

Η μη παραγωγή απορριμμάτων ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθον τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.

Η εφαρμογή του Zero Waste (Μη παραγωγή Απορριμμάτων) θα εξαλείψει όλα τα απορρίματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών”. (πηγή: www.zwia.org)

 

Τα R του Zero Waste

Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle, Rot

 

Rethink: Άκου προσεκτικά τις ανάγκες σου!

Αξιολόγησε τις αγοραστικές συνήθειες ή τις πρακτικές στην καθημερινότητα σου, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα αυτού του πλανήτη.

Reduce: Βάλε φρένο στη γρήγορη μόδα!

Επέλεξε second hand καταστήματα για τα ρούχα, τα έπιπλα και τα βιβλία σου ή επένδυσε σε διαχρονικές και ανθεκτικές στο χρόνο αγορέ

Reuse: Ξεφορτώσου το πλαστικό!

Αντικατάστησε όσα περισσότερα αναλώσιμα μπορείς από την παρακάτω λίστα:

NAI                                                    OXI

Υφασμάτινες τσάντες

Πλαστικές σακούλες

Φίλτρο νερού

Εμφιαλωμένο νερό

Θερμός, Δοχεία

Πλαστικό ποτήρι, Πλαστικές συσκευασίες

Καλαμάκι από μπαμπού ή μέταλλο

Πλαστικό

Οδοντόβουρτσα από μπαμπού

Πλαστική

Ολόκληρες τροφές

Συσκευασμένες

Κύπελο περιόδου

Σερβιέτες

Λούφα & σαπούνι

Πλαστικό σφουγγάρι & αφρόλουτρο

 

Repair: Επιδιόρθωσε συσκευές, ρούχα και χρηστικά αντικείμενα!

Δώσε περισσότερη αξία στα υπάρχοντα σου και χρησιμοποίησε τα μέχρι να ολοκληρώσουν πραγματικά τον κύκλο ζωής τους.

Recycle: Μπορείς να συλλέξεις το 100% των ανακυκλώμενων συσκευασιών στο σπίτι σου? Συνέχισε να ρίχνεις πλαστικό, γυαλί και χαρτί στους μπλε κάδους ανακύκλωσης στην γειτονιά σου.

Rot: Επένδυσε σε έναν κομποστοποιητή!

Ρίξε τα οργανικά υπολείμματα όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών και μέσα σε λίγες ημέρες θα γίνουν και πάλι χώμα που θα χρησιμοποιήσεις στις γλάστρες και το παρτέρι σου. Θυμήσου ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Ας βάλουμε τα δυνατά μας για ένα καλύτερο μέλλον!